Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τον τρόπο ζωής μας απότομα και δραστικά. Η απομόνωση και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας ήταν αρχικά ένα σοκ, όμως όλοι μας έχουμε προσαρμοστεί σε κάποιο βαθμό, ανακαλύπτοντας νέους ρυθμούς και ελπίζοντας ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε μία – νέα πλέον – κανονικότητα.
Η επιδερμίδα μας δεν έμεινε αλώβητη από τις αλλαγές. Η παραμονή μας στο σπίτι είχε και τα θετικά της. Έχουμε λιγότερη έκθεση στους περιβαλλοντικούς ρύπους και κάποιοι άνθρωποι υιοθέτησαν ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, συστηματική άσκηση, ενώ κάποιοι άρχισαν να περιποιούνται λίγο περισσότερο το δέρμα τους.
Ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένουμε πολλές ώρες σε κλειστό και ενδεχομένως ξηρό περιβάλλον ή ότι παραλείπουμε την καθημερινή έκθεσή μας στον ήλιο, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D, μπορούν να καταλογιστούν στις ανεπιθύμητες συνέπειες της πανδημίας στο δέρμα μας.
Ένα από τα πιο συχνά θέματα συζήτησης από την πρώτη στιγμή υπήρξε η επίπτωση της πανδημίας στην ψυχολογία μας. Το στρες και η έλλειψη κοινωνικοποίησης όπως την ξέραμε, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το μέλλον και τα οικονομικά προβλήματα έχουν τεράστιο ψυχολογικό κόστος.
Το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και η συνεχής χρήση της μάσκας έχει εισάγει ήδη μία νέα μορφή ακμής – τη mascne – που αποτελείται από τις λέξεις “mask” και “acne.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και τη διάθεσή μας. Προσφέροντας στον οργανισμό μας τις απαραίτητες ώρες ποιοτικού ύπνου εξασφαλίζουμε τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας, την ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων μας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Η σωστή ενυδάτωση και η πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι εξίσου σημαντική, όπως επίσης και η οποιαδήποτε μορφή άσκησης.
Τέλος, ένας παράγοντας που παραμελούμε συχνά είναι η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου. Όσο και αν αυτό ακούγεται σαν πολυτέλεια για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορέσει να αποσυμπιεστεί από την καθημερινότητα, να εξισορροπήσει τα συναισθήματά του και να αφιερώσει χρόνο στην προσωπική του ανάπτυξη. Η σύγχρονη ιατρική, εξάλλου, τείνει να αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ολιστικά και όχι μεμονωμένα και την ανθρώπινη υγεία ως αποτέλεσμα μιας περίπλοκης σχέσης μεταξύ σωματικής, ψυχικής και ψυχολογικής κατάστασης.
Η επιδερμίδα μας λοιπόν δίνει μία συνεχή, καθημερινή μάχη με πολλές αντιξοότητες και η όψη της επηρεάζεται από όλα τα παραπάνω.
Όσον αφορά δε στην πολύωρη χρήση της μάσκας είναι πολύ φυσικό, να δημιουργεί τοπικά προβλήματα.
Η τριβή του υλικού της μάσκας με το δέρμα, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ιδρώτας μαζί με το μακιγιάζ και τις κρέμες, οδηγούν το δέρμα σε αντιδράσεις και παθολογικές εκδηλώσεις.
Πώς βελτιώνουμε την κατάσταση;
- Επιλέγουμε την κατάλληλη μάσκα.
Οι μάσκες μιας χρήσης είναι συνθετικές και δημιουργούν εφίδρωση και μικρότερη διαπνοή. Η απόρριψή τους είναι απαραίτητη μετά από κάθε χρήση και λόγω του υλικού τους επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Οι υφασμάτινες μάσκες, αν είναι από βαμβακερό ή μεταξωτό ή λινό ύφασμα, είναι λιγότερο ερεθιστικές για το δέρμα. Πρέπει να πλένονται και να σιδερώνονται μετά από κάθε χρήση
Οι μάσκες, που δεν έρχονται σ’ επαφή με το δέρμα (ασπίδες) είναι λιγότερο έως καθόλου ερεθιστικές, αλλά δεν προστατεύουν αποτελεσματικά και για αυτό απαιτείται η ταυτόχρονη χρήση απλής μάσκας.
- Αλλάζουμε τη ρουτίνα περιποίησης πάντα με τη βοήθεια ενός ειδικού.
→Ο καθαρισμός προσώπου με απλά καθαριστικά προϊόντα δε γίνεται πια μόνο πρωί και βράδυ, αλλά περισσότερες φορές την ημέρα και ιδιαίτερα κάθε φορά που επιστρέφουμε από ένα εξωτερικό χώρο.
→Ανάλογα τον τύπο του δέρματος, φροντίζουμε η επιδερμίδα μας να απολεπίζεται τακτικότερα.
→Η αντικατάσταση των συνηθισμένων προϊόντων περιποίησης με άλλα πιο εξειδικευμένα μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά. Μπορούμε για παράδειγμα να αλλάξουμε το καθαριστικό μας, ή να χρησιμοποιούμε εναλλάξ κάποιο πιο δραστικό ή υγρό καθαριστικό με όξινο ΡΗ, προκειμένου να εξισορροπηθεί το δέρμα. Μπορούμε ν’ αλλάξουμε τη μάσκα, ή να προσθέσουμε και κάποια καθαριστική. Σε περίπτωση ακμής ή ήπιας θυλακίτιδας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν με οξέα για τη λείανση του δέρματος. Η χρήση προϊόντων με tea tree oil, λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιμικροβιακής του δράσης επίσης ενδείκνυται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή να συνδυασθούν και με οξέα, εναλλάξ.
- Οξυγονοθεραπεία για τη μείωση ερεθισμών και εξανθημάτων (θεραπεία στο κέντρο Αισθητικής Κοσμετολογίας)
Μέσω της οξυγονοθεραπείας διοχετεύονται αρνητικά ιόντα οξυγόνου στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης και την αποβολή των τοξινών. Είναι από τις πιο χαλαρωτικές και ευχάριστες εμπειρίες-θεραπείες που προσφέρει ευεξία και ουσιαστική αντιγήρανση.
Η επιδερμίδα μας είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνονται οι συνήθειες μας και ο τρόπος ζωής μας. Δε θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει μία λύση για όλες τις επιδερμίδες, καθώς όλοι μας είμαστε διαφορετικοί.
Συγγραφική ομάδα
Skin Care Experts