Απενοχοποιηθείτε από την ανασφάλεια για το δείκτη προστασίας που επιλέξατε, καθώς οι υψηλοί δείκτες πολύ μικρές διαφορές παρουσιάζουν ως προς την προστασία. Στη πραγματικότητα ο δείκτης SPF είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος. Τι σημαίνει αυτό;
Να ένα απλό παράδειγμα:
Έστω ότι το δέρμα σας κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντιηλιακή προστασία, μετά 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξετε αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σας θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά 20 λεπτά x 10, δηλαδή μετά 200 λεπτά. Παρ’ όλα αυτά, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα μετά εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι.
Όμως, όπως ήδη τονίσαμε, το SPF ορίζει τον δείκτη προστασίας UVB και όχι τη UVA.
Η αξιολόγηση της προστασίας UVA γίνεται με εργαστηριακή μέτρηση in vitro, που υπολογίζει το δείκτη προστασίας σε συνάρτηση με το SPF (προστασία UVB).
Για να είναι αποτελεσματική η προστασία και τους δύο τύπους (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF.
Με άλλα λόγια, αν ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF 30 για UVB, o αντίστοιχος δείκτης για UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.
Επιπλέον , Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το SPF 30 απορροφά κατά 93% την ακτινοβολία, το SPF 50 κατά 97% ενώ από το SPF 50 και πάνω οι διαφορές στην απορρόφηση είναι ελάχιστες. Σιγουρευτείτε όμως ότι το αντηλιακό σας έχει ένδειξη προστασίας και από την UVA ακτινοβολία, ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά (πχ ρόδι ,βιταμίνη C) που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος στον ήλιο και εμποδίζουν τη φωτογήρανση, καθώς επίσης ότι παρουσιάζουν υψηλή ανθεκτικότητα στο νερό αφού αδιάβροχα αντηλιακά δεν υπάρχουν..